Thursday, April 26, 2007

XIBALBA













"Two-day men they call them. For two days endure their seats, their cups, their hats. They are the unrestrained lewd ones of the day, the unrestrained lewd ones of the night, the rogues of the world. They twist their necks, they wink their eyes, they slaver at the mouth, at the rulers of the land, lord. Behold, when they come, there is no truth in the words of the foreigners to the land."

Chilam - Balam xxiv
(Mayan prophesies of the Jaguar Oracle Priest)


Σήμερα θα μιλήσουμε για τον κόσμο, τον κόσμο των νεκρών. Εμείς είμαστε ο κόσμος των νεκρών. Οσο κ αν προσπαθήσει κανείς να μην ανήκει σε αυτόν, το βλέμμα του είναι αδύνατον να μη διασταυρωθεί με το θάνατο. Ο θάνατος βρίσκεται στα απαθή βλέμματα των περαστικών, στους νεκροζώντανους με το βλέμμα καρφωμένο κ καβλωμένο απο τις γυαλιστερές εικόνες του κινητού τους. Ο θάνατος παραμονεύει στις συζητήσεις για τα ομόλογα, τα σκάνδαλα κ τη διαφθορά.
Δε θυμάμαι πόσο καιρό έχω να ακούσω τις λέξεις Αλήθεια, Ομορφιά. Σοφία, Πίστη, Γνώση ήταν κάποτε το σύνθημα των Γνωστικών τον 1ο κ 2ο αιώνα μΧ. Πράγμα που σημαίνει οτι αυτά τα λόγια ακούγονταν απο το στόμα του απλού λαού. Όταν μια εποχή πεθαίνει τα συμπτώματα της διάλυσης εμφανίζονται πριν απο όλα στη γλώσσα.
Πολλοί απο σας θα νομίσετε οτι αυτά είναι άσχετα με το περιεχόμενο των εικόνων που παρατίθενται εδώ. Πέφτετε πολύ έξω! Αυτό το σφάλμα θα στοιχίσει ζωές. Τίποτε δεν είναι πιο εσφαλμένο απο την ιδέα ότι ο εσωτερικός κόσμος των ανθρώπων είναι άσχετος με τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει. Αυτά που συμβαίνουν γύρω σας εξαρτώνται απόλυτα απο την κατάσταση του εσωτερικού μας κόσμου κ η κυριαρχία της ασχήμιας κ του θανάτου είναι η αυστηρή συνέπεια αυτού του γεγονότος. Κατά παράδοξο τρόπο, ο πόλεμος, η πείνα κ ο λοιμός είναι το σύμπτωμα της αρρώστιας που στους ανθρώπους ξεκινάει πάντα απο μέσα.

No comments: